Skip links

Διπλοκατοικία
στη Φραγκιάδενα Πάρου

Το κτίσμα αποτελείται από δύο ανεξάρτητες κατοικίες σε γήπεδο που εκτείνεται στον άξονα ανατολής-δύσης και με φυσικό ανάγλυφο ομαλής ενιαίας κλίσης. Ανατολικά αναπτύσσεται ένας μικρός ελαιώνας, ο οποίος διατηρείται και εντάσσεται στο σχέδιο της νέας κατοικίας. Ο περιβάλλοντας χώρος διαμορφώνεται ήπια με τη δημιουργία διακριτικών αξόνων κίνησης και χώρων στάσης που εξυπηρετούν την πρόσβαση στην κατοικία, στον χώρο καλλιέργειας αλλά και στον ελαιώνα.​

Τοποθεσία

Φραγκιάδενα, Πάρος

Τύπος κατοικίας

Εξοχική κατοικία

Τετραγωνικά

297 m²

Χρονολογία

Υπό κατασκευή

Με γνώμονα την αρχιτεκτονική απλότητα, μια εναρμονισμένη γεωμετρική σύνθεση αναπτύσσεται οργανικά γύρω από εσοχές-αυλές, χαρακτηριστικές της κυκλαδίτικης ογκοπλαστικής προσέγγισης. Στις τρεις πλευρές της εξωτερικής εσωστρεφούς αυλής στα δυτικά του κτιρίου σχηματίζεται ο πυρήνας της κατοικίας, ώστε με την αυλή ως χώρο εστίασης σε συνέχεια των εσωτερικών χώρων διημέρευσης, τα όρια αμβλύνονται ενθαρρύνοντας την διαβίωση στους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας.

Στον ίδιο άξονα αλλά στην ανατολική πλευρά του κτιρίου ένας εξίσου εσωστρεφής ανοιχτός χώρος επιτρέπει στον ελαιώνα να εισέλθει στον κτίσμα και συμβάλλει στο διαμπερή αερισμό και φωτισμό της κατοικίας. Μια τρίτη εσωστρεφής αυλή αντίστοιχης λογικής διαμορφώνεται και στα νότια της κατοικίας, ενώ περιμετρικά του κτίσματος αναπτύσσονται πολλαπλές ανοιχτές αυλές ως συνέχεια των εσωτερικών σκληρών επιφανειών.

Η εναλλαγή των χώρων, η οπτική και λειτουργική επικοινωνία με τον περιβάλλοντα χώρο και ο τρόπος μετάβασης από το ανοιχτό στο κλειστό προσδίδουν ποικίλες χωρικές ποιότητες τις οποίες οι ένοικοι καλούνται να ανακαλύψουν και να βιώσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο συνολικός κτιριακός όγκος διέπεται από την κυκλαδίτικη λιτότητα και τη γεωμετρία του κύβου που χαρακτηρίζει τις αιγαιοπελαγίτικες κατοικίες. Η όψη της επιχρισμένης τοιχοποιίας χρώματος λευκού σε συνδυασμό με τα μπλε ραφ ξύλινα κουφώματα ακολουθούν παραδοσιακά πρότυπα με διεθνές στίγμα.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη.
Εξερευνήστε
Σύρετε