Αποκατάσταση κτιρίου στο Θησείο
Το έργο αφορά τη ριζική ανακαίνιση υφιστάμενου κτιρίου και συμπεριλαμβάνει μερική αλλαγή χρήσης, εκτενείς εσωτερικές διαρρυθμίσεις, αποκατάσταση των όψεων, εγκατάσταση σύγχρονων δικτύων και στατική ενίσχυση των στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος, της φέρουσας τοιχοποιίας και της θεμελίωσης. Παρότι αποτέλεσμα δύο οικοδομικών φάσεων με σημαντική χρονική διαφορά (1937 – υπόγειο, ισόγειο, α’ όροφος και 1954 – προσθήκη β’ ορόφου κ πλυσταριού στο δώμα), το κτίριο έχει ενιαίο χαρακτήρα και τυπικά χαρακτηριστικά μοντέρνας αρχιτεκτονικής.
Τοποθεσία
Θησείο, Αττική
Τύπος κατοικίας
Αποκατάσταση κτιρίου
Τετραγωνικά
509 m² - 98,65 m² φυτεμένο δώμα & διαμόρφωση
Χρονολογία
2017
Στο ισόγειο του κτιρίου υπήρχε γωνιακό κατάστημα με είσοδο από το επίπεδο του δρόμου, καθώς και ένα μικρό διαμέρισμα με πρόσβαση στον ακάλυπτο. Από εκεί, μία εξωτερική μεταλλική σκάλα αναπτυσσόταν έως το δώμα, ενώ δίπλα στην είσοδο του διαμερίσματος αυτού, μία σκάλα οδηγούσε απευθείας από το δρόμο στο υπόγειο. Από την άλλη πλευρά του κτιρίου βρισκόταν η κεντρική είσοδος και το ιδιωτικό κλιμακοστάσιο ως κύρια πρόσβαση στα δύο οροφοδιαμερίσματα.
Αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της σαφούς διάκρισης των οριζόντιων και κάθετων κινήσεων ανάλογα με τη χρήση και τη σημασία των χώρων εντάχθηκε με κάποιες κομβικές αλλαγές στο νέο κτιριολογικό πρόγραμμα. Διατηρήθηκε η πρόσβαση στους ισόγειους χώρους απευθείας από το πεζοδρόμιο καθώς και το κεντρικό κλιμακοστάσιο στο οποίο προστέθηκε ανελκυστήρας για την εξυπηρέτηση των ορόφων. Καταργήθηκε όμως η βοηθητική σκάλα του ακαλύπτου και η ανεξάρτητη είσοδος του υπογείου, η οποία διαμορφώθηκε πλέον εσωτερικά ως προέκταση της κεντρικής κλίμακας, συνδέοντας επιπλέον λειτουργικά το ισόγειο με το υπόγειο.
Κτιριολογικά, οι ομοιότητες είναι προφανείς: στο υπόγειο υπάρχουν βοηθητικές χρήσεις, στο ισόγειο μία γκαλερί κι ένα μικρό loft και στους ορόφους δύο διαμερίσματα. Σημαντική διαφορά εντοπίζεται ως προς το δώμα το οποίο διαμορφώνεται ως ένα ιδιωτικό roof garden με αποκλειστική πρόσβαση και χρήση από το
β’ οροφοδιαμέρισμα.
Από μορφολογικής άποψης, η όψη παρουσιάζει την τυπική για την εποχή ανέγερσης οργάνωση των εξωστών με έρκερ και μία σειρά χαρακτηριστικών στοιχείων, τα οποία διατηρήθηκαν και επισκευάσθηκαν ή αντικαταστάθηκαν από σύγχρονα προϊόντα στο ίδιο ύφος. Μεταξύ αυτών εντοπίζονται τα στηθαία με το γεωμετρικό κιγκλίδωμα, η μεταλλική πόρτα της εισόδου, το ενιαίο υαλοστάσιο του κλιμακοστασίου και η τυπολογία των κουφωμάτων με διαχωριστικά καΐτια, ενώ για τους χρωματισμούς επιλέχθηκε η απλότητα της αντίθεσης σε άσπρο και μαύρο.